2.7. Opleiden in Leiden

Sijmen Bos, specialist ouderengeneeskunde

Ter introductie kort iets over mijzelf: Ik hoor nu waarschijnlijk iets te vertellen over mijn intrinsieke motivatie voor het specifieke vak wat ik uitoefen, waar ik werk en hoe lang inmiddels al weer, maar omdat ik zelf soortgelijke introducties altijd maar moeilijk kan vasthouden doe het even op eigen wijze; de liefde voor het vak is daarbij een gegeven.
Ik hou van avontuur, heb een voorliefde voor het zoeken van oplossing in complexe situaties en schrik niet voor het nemen van beslissingen in onzekerheid. Het werken voor een organisatie heeft voor mij als voordeel dat ik fijne collega’s heb op wie ik terug kan vallen en problemen mee kan delen. Er is mij dus gevraagd iets te schrijven over mijn keuze voor het opleiderschap. Tja wat is er leuk aan het opleiderschap?
Ik merk dat ik de vraag of ik het leuk vind om op te leiden makkelijk en snel met een ja kan, maar waarom eigenlijk?
Tijd voor wat reflectie (de hoeksteen van elke zich zelf respecterende opleiding tegenwoordig). Het opleiderschap past goed bij mij omdat ik het leuk vind om kennis over te dragen. Maar meer nog dan dat is het telkens een nieuwe uitdaging om samen met de nieuwe AIOS een avontuur aan te gaan. De moderne AIOS heeft veel parate kennis en is vastberaden de eindstreep te halen en een goede specialist te worden. Ik mag dat proces begeleiden en ben deels verantwoordelijk voor het behalen van dat doel. Het leerproces van de AIOS prikkelt mijn eigen leerproces ook voortdurend, zowel als opleider en als dat van arts. Samen optrekken met een concreet doel voor ogen maakt dat je bij de diversiteit van studenten telkens weer op zoek gaat naar gemeenschappelijkheid, soms vanzelf sprekend, soms een ware zoektocht, maar altijd avontuur.
We discussieren, we overwegen, we maken keuzen en evalueren. Samen op zoek naar leer- en knelpunten. Niet altijd makkelijk maar wie zegt dat het leven altijd makkelijk moet zijn? (Mijn mooiste vakantie herinnering is die van een trektocht door de wildernis van Alaska, onbegrijpelijk hoe snel je in staat bent om honger, uitputting en muggen te vergeten na zo’n onvergetelijke ervaring). Ja, dat is wat ik leuk vind aan opleiden, dat gezamenlijke avontuur, met alles er op en eraan.