Ten geleide
dr. Victor Chel, hoofd opleidingDit jaarbericht van de opleiding specialisme ouderengeneeskunde te Leiden, geeft aan de hand van verschillende beschouwingen en verslagen een aansprekende terugblik op het opleidingsjaar 2015. Een jaar waarin duidelijk werd dat de ouderengeneeskunde in de lift zit en kan rekenen op een groeiende belangstelling: het aantal studenten dat koos voor een keuzeco-schap en semi-arts-stage ouderengeneeskunde is verdubbeld en ook overtrof het aantal aanmeldingen voor een opleidingsplaats het aantal plaatsen. Interessant om te vermelden is dat het kennis- en ervaringsniveau van de nieuwe kandidaten-AIOS hoog is en de motivatie voor het vak ouderengeneeskunde groot.
Onderwijs en organisatie
1.1 Leidse ontwikkelingen vanuit SOON
Michelle Kromhout, adjunct-hoofd opleiding
Het opleidingsinstituut ouderengeneeskunde LUMC werkt samen met de andere twee opleidingsinstituten binnen het Samenwerkingsverband Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland (SOON). SOON streeft naar een nog hogere kwaliteit van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en ontplooit diverse projecten en programma’s om dit doel te bereiken. Stafleden, AIOS en opleiders verbonden aan het opleidingsinstituut LUMC zetten zich ieder jaar in voor deze kwaliteitsverbetering.
Onderzoek
2.1. Onderzoek Ouderengeneeskunde PHEG LUMC 2015
dr. Monica van Eijk en prof. dr. Wilco Achterberg
Inbedding in Geriatrics in primary care
De doelstelling en focus van de onderzoekslijn Geriatrics in Primary care van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC is de (organisatie van) medische zorg voor alle ouderen buiten de muren van het ziekenhuis te verbeteren, door wetenschappelijke kennis en evidence op te bouwen. Het verbeteren van de kwaliteit van leven, en het behoud van zelfredzaamheid van ouderen is het startpunt van ons onderzoek, met het perspectief van de ouderen zelf als gids.
AIOS en AIOTO’s
3.1. Namens de AIOS-vertegenwoordigers
Floris van der Velde, AIOS
![image](images/afbb1.png)
Het imago van het vak ouderengeneeskunde wordt terecht steeds positiever. Mensen kiezen heel bewust voor het vak en natuurlijk ook voor de opleiding in Leiden. Dit was tijdens het introductie weekend in Bovendonk goed te merken, vrijwel iedereen van de 22 nieuwe AIOS heeft ruime ervaring in de ouderengeneeskunde.
Kaderopleidingen
4.1. Kaderopleiding Beleid, Bestuur en Management voor specialisten ouderengeneeskunde van start
Joyce Kusters
In het najaar van 2015 is een start gemaakt met het opzetten van de kaderopleiding Beleid Bestuur en Management voor specialisten ouderengeneeskunde die in het najaar van 2016 van start gaat.
In Leiden wordt sinds 2008 met groot succes de kaderopleiding Beleid Bestuur en Management voor huisartsen gegeven. Deze opleiding heeft landelijke bekendheid met tal van nationaal gerenommeerde docenten.
Medewerkers
Ook op het personele gebied was 2015 een veelbewogen jaar. Van 2 zeer gewaardeerde docenten werd afscheid genomen:
- Johan Verloop, een van onze langst zittende docenten en
- Sarja de Pijper.
- Peter Buwalda, docent specialist ouderengeneeskunde, kaderarts GRZ i.o.
- Gerda Dijkstra, huisarts, docent en mentor
- Hanneke Geluk, docent specialist ouderengeneeskunde, mentor
- Inge van Mansom, docent specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg