1.2

Wetenschapsavonden ouderengeneeskunde, succesvol op meerdere fronten!

Esther Meijer-Schafrat, docent, mentor

In 2014 zijn de wetenschapsavonden ouderengeneeskunde gestart. Door het succes is dit project voortgezet in 2015 en heeft het nu een structureel karakter gekregen binnen de activiteiten van de afdeling PHEG ouderengeneeskunde.

De afdeling PHEG ouderengeneeskunde biedt 8 keer per jaar kosteloos een nascholingsprogramma voor specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, leden van het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UCN-ZH) en overige belangstellenden. De avonden zijn voor drie uur geaccrediteerd voor specialisten ouderengeneeskunde en huisartsen. Het is een uitermate geschikt platform voor verschillende functies; het uitwisselen van recente en wetenswaardige wetenschappelijke kennis binnen de ouderengeneeskunde, het communiceren van nieuws uit het UCN-ZH, het versterken van de banden met opleiders, specialisten ouderengeneeskunde en huisartsen in de regio. En niet onbelangrijk; het geeft AIOS de mogelijkheid om hun refereervaardigheden te leren en te ontwikkelen.

Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod aan onderwerpen, zonder dat een bepaald thema wordt gevolgd. Hierdoor sluit het goed aan bij de behoeften van het publiek. Er spreken 3 tot 4 AIOS, waarbij er een presentatie gegeven wordt over een CAT, referaat of iets anders, omtrent actuele onderwerpen in de ouderengeneeskunde. Vooraf hebben zij een verplichte cursus presentatietechnieken gevolgd en is het stuk beoordeeld door de wetenschappelijke staf van de afdeling PHEG ouderengeneeskunde. Daarnaast zijn er twee externe sprekers, meestal medisch specialisten, met een praktijkgerichte voordracht over een voor de ouderengeneeskunde relevant onderwerp. Het programma wordt afgewisseld met tussendoor een broodjesbuffet en na afloop een borrel, waar ruim gelegenheid is om onderling contact te leggen.

Het afgelopen jaar zijn de avonden wederom goed gewaardeerd. De gemiddelde opkomst was rond de 50 deelnemers! Een aantal onderwerpen was: MS anno 2015, uitkomsten van reanimatie bij ouderen, houding als voorspeller van functioneren en kwetsbaarheid, Qtc tijd verlenging en delier, wat nu? en durf als dokter de leiding te nemen! Ze hebben zowel in Leiden als in Den Haag plaatsgevonden van 17.00h tot 20.30h. Om extra dienstbaar te zijn aan de deelnemers, zijn deze avonden ook aangepast aan de zogenoemde terugkomdagen van de opleiders.

We hopen voor het komende jaar weer een mooi en gevarieerd programma neer te zetten! De data zijn gepland en zullen plaatsvinden op de eerste donderdag van de maand! Daarnaast zullen we de uitnodigingen verder uitzetten naar o.a. de huisartsen om een groter publiek aan te trekken.