3.5

Een kijkje in Bergen (Noorwegen): verslag van een wetenschapstage in Noorwegen

Charlotte Griffioen, oud AIOS Ouderengeneeskunde, LUMC.

Als AIOS ben ik via het Wetenschappelijk Leeronderzoek (WLO) tijdens de opleiding geïnteresseerd geraakt in het doen van onderzoek. Om mijn interesse en enthousiasme in het doen van onderzoek te verkennen heb ik een wetenschapsstage in het LUMC gevolgd. Tijdens mijn wetenschapsstage kreeg ik via een Europees project de unieke mogelijkheid om 10 dagen naar Bergen in Noorwegen te gaan in het kader van mijn keuzestage als AIOS ouderengeneeskunde. COST (European Cooporation Science and Technology) is het Europese project dat geld ter beschikking stelt voor een Short Term Scientific Mission (STSM) zodat (jonge)onderzoekers leren van instituten in andere landen, om ideeën uit te wisselen en om tot samenwerking te komen. Dit maakte het voor mij een uitgelezen kans om daar in samenwerking een onderzoek op te zetten aansluitend bij mijn huidige lopende onderzoeken.

image

In Bergen, Noorwegen was ik te gast bij het Centre for elderly and nursing home medicine (SEFAS) daar wordt door professor Bettina Husebo en haar collega’s veel onderzoek gedaan naar het gebruik van opioïden in dementie, waarbij met name wordt gekeken naar de link met gedrag. Zij hebben ondermeer aangetoond dat het gebruik van opioïden gedragproblemen bij patiënten met een dementie verminderd. De onderzoeken die worden uitgevoerd in Bergen overlappen aan mijn onderzoeksgebied: het gebruik van opioïden bij pijn bij ouderen met een cognitieve stoornis zoals dementie. Geïnspireerd door het onderzoek, dat in Noorwegen wordt uitgevoerd kon ik gebruik maken van een database van 352 patiënten met een dementie wonende in een verpleeghuis en heb ik samen met de onderzoekers aldaar en mijn supervisor Wilco Achterberg een interessante onderzoeksvraag geformuleerd naar de voorspellers/determinanten van het voorschrijven van opioïden en paracetamol bij patiënten bekend met een dementie. Met het idee dat het toch mooi zou zijn om de achtergrond te weten van de patiënt met een dementie die een opioid voorgeschreven krijgt. Hebben de patiënten met een dementie en opioïden een hogere comorbiditeit of een lagere ADL score of meer gedragsproblemen?

image

Behalve mijn database onderzoek heb ik interessante referaten, vergaderingen en een conferentie bijgewoond. Het was een inspirerende ervaring. Mijn ervaring in Bergen heeft mij geleerd breder te kijken en ik heb inzicht gekregen in het opzetten van wetenschappelijk onderzoek binnen Europa. Naast de wetenschapservaring heb ik ook mooie contacten gelegd met de onderzoekers die ik aldaar ontmoet heb en heb ik kans gehad om een klein stukje van Noorwegen te ontdekken. Voor mij was het een leuke en leerzame tijd.

Home of Ga door