2.1. Inleiding

    prof. dr. Wilco Achterberg

    

Wetenschappelijk onderzoek maakt onlosmakelijk deel uit van de afdeling ouderengeneeskunde, en is sterk verbonden met de opleiding. Samen proberen zij het specialisme ouderengeneeskunde te professionaliseren, en in 2016 is dat weer naar volle tevredenheid gebeurd.

De AIOS leren door middel van CAT’s, het beoordelen van literatuur en het zelf doen van onderzoek analytisch en kritisch denken, wat nodig is om evidence-based te kunnen werken. Een paar hoogtepunten uit het afgelopen jaar:
De AIOTO-SO: de arts die naast de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde ook een promotietraject doet is niet meer weg te denken bij ons. Annelore van Dalen-Kok was de eerste (gestart in 2011), op het onderwerp Pijn bij dementie. Anouk Kabboord was de tweede (comorbiditeit in de geriatrische revalidatie); in 2016 kreeg zij op het Verenso-jaarcongres de Jan Stoop prijs voor het beste wetenschappelijke artikel. Maaike Scheffers-Barnhoorn is onze 3e AIOTO-SO, zij doet onderzoek naar een interventie (FIT-HIP) voor valangst na een heupfractuur in de geriatrische revalidatie. In 2016 is Paulien van Dam als 4e AIOTO-SO gestart, zij gaat een onderzoek doen naar paracetamol en kwaliteit van leven bij dementie.

Annelore Van Dalen-Kok            Maaike Scheffers-Barnhoorn
            Annouk Kabboord                        Paulien van Dam

Jan Visschedijk, specialist ouderengeneeskunde, promoveerde op 30 maart op Valangst na heupfracturen in de geriatrische revalidatie.