3.2. Bijzondere keuzestages

3.2.1. Keuzestage psychotrauma bij ouderen in Israël

       Meindert Boonzaaijer, specialis ouderengeneeskunde i.o

      

Van juni tot september 2016 deed ik mijn keuzestage in Israël. De stage was bedoeld om meer ervaring op te doen met het begeleiden van ouderen met ernstig psychotrauma.

De stage vond plaats in verzorgings- en verpleeghuis Beit Joles in Haifa. Dit is een huis waar met name mensen met een Nederlandse afkomst wonen. Personeel en bewoners waren bijzonder gastvrij en hartelijk en ik heb daar dan ook een goede en leerzame 3 maanden gehad. Ondanks de zwaarte van het verleden wat vaak naar boven kwam.
Het was beschamend en zwaar om te horen wat voor onvoorstelbare verliezen en ervaringen mensen mee hebben gemaakt. En mooi om te zien wat een veerkracht mensen hebben om met het leven door te gaan.

Ik heb geleerd dat het bij deze doelgroep goed is om ruimte te bieden om over traumatische ervaringen te praten, zonder daarop aan te dringen. Dat het voor mensen de, vaak bijna onmogelijke, kunst is om de traumatische gebeurtenissen te integreren in hun leven ( dit is gebeurd, ik stop het niet weg, maar hoe ga ik nu door met mijn leven?). Dat rouw niet over gaat, maar wel milder of juist heftiger kan worden. Dat ondanks veel openbare aandacht voor een episode in de geschiedenis, nog steeds veel stilzwijgen op individueel niveau kan zijn. Dat mensen tot op hoge leeftijd last kunnen houden van psycho-somatische klachten ten gevolge van trauma. Dat het belangrijk is om in een gesprek punten van kracht en hoop te identificeren als tegenwicht tegen overweldigend onrecht en pijnlijke leegte.

Het voornaamste wat ik heb ervaren is dat er ook weer niet ze veel bijzonders voor nodig is om wat goeds voor mensen te doen; aandacht, erkenning en een beetje vriendelijkheid doet mensen al veel goed.
Daarnaast was het erg leuk om eens in een andere cultuur mee te kijken en mee te denken in de ouderengeneeskunde. Volgens mij hebben we nog wel het een ander aan nuttige kennis en ervaring uit te wisselen.
Het was super om deze mogelijkheid binnen de opleiding te krijgen.